top of page

Över till högertrafik2 september 1967 fick trafikanter i Sverige högertrafik. Alltså alla skulle körapå vägarnas högra sida. Vid folkomröstningen 1955 blev ställningen 82% mothögertrafik. Men staten beslutade att även lilla Sverige skulle bli internationell.Det skapades otaliga regler och lagar om hur omläggningen skulle gå till. Med facit i hand var det säkert ett bra beslut.

I ABF Fotoklubbs almanacka för år 2005 fanns en bild från korsningen av Västerlånggatan- Strömstadsvägen från morgonen 2 september när bilarna hade intagit sina nya position på högra vägsidan och som syns håller kommunalarbetare på att måla nya linjer när trafiken fick står stilla en stund.

Fotografen var Leif Olsson som jobbade som grafiker i Uddevalla. Bildtexten under almanacksbilden är:


2 september 1967 infördes högertrafik i Sverige. På bilden som är taget i korsningen Västerlånggatan – Strömstadsvägen håller två kommunalarbetare på att måla nya streck för högertrafiken på gatstenar. Foto: Leif Olsson.

Fotoklubben fick låna ett antal negativ av Leif Olsson som var en flitig fotograf med blick för motiv. På nedre bilden som hans hustru May har exponerat ser man Leif som transportör av sin båt. Fotoklubbens bildtext under almanacksbilden är följande:

Leif Olsson har bidragit med flertal bilder till 2005 års almanacka. Här håller Leif i rodret på båttransporten på väg hem till Ramneröd. Bilden är från 1967 strax innan Sverige gick över till högertrafik. Platsen är korsningen Västerlånggatan – Strömstadsvägen . Fotograf är May Olsson som tog ett flertal exponeringar av transporten.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page