top of page

50 år tillbaka i tiden!


Det är mycket intressant att bläddra i gamla nummer av Uddevallavarvets personal- tidning som hade namnet Varvet och Vi.

För 50 år sedan, närmare bestämt år 1968, VoV nummer 2 och 3 fanns omslagsbilder tagna av Rune Nilsson. På kontoret gick Rune under namnet ”klick”, detta hänsyftar till ljudet av kamerans slutar. Rune var en mästare när det gällde bilder, han hade blicken för att komponera motivet i i huvudet och i kamerans sökare. Han fick ofta utmärkelser när det gällde fototävlingar som han deltog i.

Varvs och Industrihistoriska föreningen fick för ett anta år sedan 6 st tjocka negativalbum av Rune. Detta efter mycket snack med Rune.

På ett varv fanns många olika yrken, har för mig att vi har räknat till ca 90 olika på Uddevallavarvet.

Bildtexten till VoV nummer 2 lyder: Knut Karlsson märker om plåt efter blästring och målning. Alla plåtar som kom till ett fartygsbygge hade ett eget ID nummer och dessa fick inte förväxlas. Knuts yrke var troligen blästrare?

Omslaget till Varvet och Vi nummer 3/1968 där bildtexten lyder: Kranförare Tage Svensson är den ”högst uppsatta” mannen på Uddevallavarvet! Från sin arbetsplats 53 meter upp i nya 100-tonskranen på Sörvik torde han också ha bästa utsikten i stàn.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page