top of page

AB Uva-kläder

Refererar till vår förfrågan i vårt inlägg här på bloggen den 15:e april;

Äntligen har vi således nu fått lite bättre klarhet i konfektionsfabriken Uva, eller AB Uva-kläder som namnet egentligen var.

Vår industribeskrivning på hemsidan har uppdaterats men lyder nu som följer:

*

AB Uva-kläder bildades av direktören för Schwartzman & Nordström, dvs Marcus Fredrik Schwartzman, sannolikt kring 1935.

Tanken var att man vid sidan av ”märkeskläderna” Tiger, som var av högsta kvalitet, skulle tillverka lite billigare kläder som alltså hade lite lägre ”status”.

Man vill då inte att Tigermärket skulle användas för denna produktion. Dessa kläder skulle således framställas av det nybildade bolaget Uva-kläder. (”Uva” står förresten helt enkelt för ”Uddevalla”).

Uva-kläders lokaler var belägna i andra planet av gamla Tändsticksfabriken, i hörnet av Kilbäcksgatan och Sillgatan, och hade ett sextiotal anställda.

I första planet, dvs under Uva, bedrev Yrkesskolan under en tid svetsningsutbildning.

I tidningen Kuriren den 24 november 1936 kunde man läsa att en och annan flicka på Uva-kläder hade svimmat på jobbet. Det visade sig att det berodde på att svetsningsgaser från Yrkesskolans svetsningsverksamhet på bottenplanet hade trängt upp till andra våningen.

Det blev lokalbyte för svetsningskursen. Sedan kom istället Bodins bilverkstad in där, och i ett ännu senare skede, SAAB-ANA.

Bolaget Uva-kläder avvecklades gissningsvis år 1949, då den nya stora Tiger-fabriken på Östergatan strax intill togs i bruk.

Sedan Uva-kläder avvecklats bedrevs träslöjdlektioner för eleverna i den intilliggande Margretegärdeskolan i de lokalerna.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page