top of page

Fotoklubbens Uddevalla almanacka år 2019

Nyligen kom ABF Fotoklubbs Uddevalla almanacka för år 2019 ut, Den innehåller som vanligt 13 äldre intressanta bilder från staden. Bilderna som visar hur Uddevalla har ändrat utseendet. Ingen av dessa bilder har tidigare varit publicerade.

De flesta bilderna är från 1970 talets slut, och till mitten av 1980 talet. Nio av bilderna är tagna av Bo Ljungqvist som även är medlem i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening.

Det var Bosse som var med och startade ABF Fotoklubb i början av år 1977 och han var även cirkelledare för både nybörjar och fortsättningscirklar under många år. Alla cirkeldeltagare var ute i Uddevalla och fotograferade folklivet och lördagar var den lämpliga dagen, när massor av uppklädda Uddevallabor besökte stadens centrum och naturligtvis även Kungstorget som då var en naturlig mötesplats.

Dessa fotovandringar gjordes början av varje cirkel för att ha eget material att jobba med i mörkrummet. Bosse som är en kulturmänniska ut i fingerspetsarna tog också många bilder på fastigheter/husen i centrum som fotoklubben nu får nytta av till fortsatt utgivning av almanackan i framtiden.

I almanackan på sidan två finns nytagna bilder som visar hur samma perspektiv ser ut år 2018.

På sista sidan kan man se hur platsen där Ängöns gatukök (på omslaget) låg ser ut idag.

Almanackan kan köpas genom medlemmar i fotoklubben samt på Bohusläns museum, Hallmans Bokhandel, Maggans Foto, ABF:s kvarvarande kontorsdel på Göteborgsvägen 9. Även ABF:s kontor på Junogatan har almanackan. Den säljes även på Torp hos Böcker o Blad samt av IK Svanes Bingolotto på Coop. Och som vanligt säljer även Björn B. och Gun-Inger L. föreningens alster.

Till sist kanske någon undrar varför jag gör ett inlägg om fotoklubbens almanacka på vår blogg? Jo, flertal av bilderna visar hur många affärer och andra företag som fanns i stadens centrum tidigare, samt att i almanacksgruppen ingår bland annat Thore Löfkvist, Lars-Olof Jakobsson samt ”bloggredaktören”.

Vi är medlemmar i Varvs och Industrihistoriska sam också medlemmar i ABF fotoklubb. Även Bo Ljungqvist är medlem i båda dessa föreningar.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page