top of page

GLAD PÅSK


Vi från Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen önskar alla en trevlig och lugn påsk.

Föreningen har tre olika arbetsgrupper som håller på med forskning och givetvis är ämnet Uddevalla genom tiderna.

Uddevalla förr gruppen startade redan år 2001, åtta år innan varvs och industrihistoriska såg dagens ljus (år 2009) Denna grupp håller på att kartlägga Uddevallas affärsliv genom tiderna.

Den andra gruppen är industrigruppen, man forskar fram uppgifter om Uddevallas industrier.

Vi vet att Kollerö bruk körde igång verksamheten år 1725 och var en av landets främsta järnbruk under många år.

Gruppen håller på med sin tredje bok som beskriver industrier som har funnits i Uddevalla mellan åren 1725 – 1950. Det är ungefär 110 betydande arbetsplatser. Boken beräknas komma ut i början av november år 2017.

Den tredje gruppen är varvsgruppen vars målsättning är att försöker skapa reda på Uddevallavarvets gigantiska bildarkiv (samt en hel del dokument). Gruppen har också till uppgift att göra lokalen trivsammare (Lotcens 3:e våning).

Uddevalla förr gruppen har försökt att ta reda på hur många kiosker det har funnits i staden genom tiderna. Det gäller kiosker som sålde tidningar, godis samt rökverk. Vi har kommit fram till 27 kiosker.

Vi bifogar en ”vårbild” med tre glada unga damer i fina ”vårkläder” framför Ferms kiosk som låg på östra sidan av Blekevägen, mitt emot låg Konsum, Jakobsberg.

Är det någon som vet vad damerna heter kan ni gärna höra av er till oss. Bilden har vi fått låna av Sven Palmersjö.

Naturligtvis lägger vi in en varvsbild också, föreningen heter ju Varvs och Industrihistoriska…

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

コメント


bottom of page