top of page

GULA FLÄCKEN

Ögonsjukdom

Mina blogg – inlägg har varit sällsynta sedan 30 juni i år. Varför, kan man ju fråga sig. Jag har haft problem med synen beroende på att båda ögonen har drabbats av gula fläcken.

En sjukdom som kan utvecklas i två varianter torrt och fuktigt. Enligt ögonläkare går det inte att åtgärda den torra varianten, men den fuktiga kan man stoppa och ev. förbättra synen på ögat. Mitt högra öga har den torra typen och vänstra den fuktiga.

Efter att ha rivit ner barriärerna inom ögonsjukvården (med hjälp av mina döttrar samt frun samt en privat ögonklinik i Göteborg) har jag fått behandling av vänstra ögat på ögonkliniken i Uddevalla. Där har jag fått fem injektioner i vänstra ögat med 4 veckors mellanrum mellan varje ”spruta”.

Nu, nästan två veckor efter ”sista sprutan” upplever jag att synen har förbättrats på den behandlade ögat. Ögonkliniken gjorde en utvärdering 4 veckor efter fjärde injektionen. Där beslutades att fortsätta behandlingen men med den andra typen av medicinen. Femte injektionen med nya medicinen fick jag 28 novem- ber, nästa nålstick sker i slutet av december. Troligen skall man få ett par injektioner varje år därefter.

Det är lite kusligt att se sprutspett närma sig ögat (som är bedövat), men behandlingen varar bara ett par sekunder. Har man otur får man en blödning i ögat men den försvinner efter fyra-fem dagar.

Just nu är det meningslöst att skaffa sig nya glasögon. Men det får gå. Jag vet ju (nästan) var de olika tecken finns på datorns tangentbord. Detta innebär att jag kommer att skriva och synas på bloggen ett flertal gånger varje vecka om inget galet händer vid behandlingen..

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page