top of page

Industriområden förändras genom åren

Bild 1. Kasebukten i Uddevalla, eller ”Nabben” har bytt skepnad ett flertal gånger under 100 år. Kasens tegelbruk startade på 1860 talet av Willjam Franklin Thorburn och var igång ända in på 1930 talet. Tegelbruks- byggnader revs år 1936.

På bild 2 ser man Uddevallavarvet, troligen i mitten av 1960 talet. Det varGustaf B Thordén som startade varvet 1946. Sista fartyget lämnade Byfjorden år 1986.

Bild 3. Ett antal år senare köptes Kasenområdet av Kynningsrud en Norsk storföretagare. Numera tillverkas det stora byggsektioner av betong i de gamla varvslokalern

I våra senaste böcker, Gamla Uddevallaföretag 1725-1950 samt Uddevallavarvet, uppbyggnad, organisation och drift – (två band). I dessa böcker finns mycket att läsa om stadens utveckling. Böckerna finns att köpa genom medlemmar i vår förening och även på Bohusläns museum, Hallmans Bokhandel samt även hos Böcker och Blad på Torp. Intager du en fika på Café Knape i centrum kan du även där köpa boken om Gamla Uddevalla företag i cafeterian.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page