top of page

Kjell (Hogstorparen) Johansson har lämnat oss


Tisdagen 13 mars fick jag reda på att en av föreningens grundare Kjell Johansson har lämnat oss. Efter en längre tids sjukdom har nu Kjell sluppit ifrån sitt lidande. Vi i föreningen beklagar Kjells bortgång och kommer att sakna en god o glad kamrat.

Varvs och Industrihistoriska föreningen/varvsgruppen har mist en otroligt kunnig medlem när det gällde fartyg byggda på Uddevalla- varvet. Han visste allt om varvsbyggen, oavsett om det var frågan om storleken i DWT,, vilka huvudmotorer/hjälpkärror det fanns i fartygen, ja även all övrig maskinutrustning och också vilka rederier som var beställare.

Kjell älskade sitt Uddevallavarv, han var kvar på varvet till nerläggnin- gen 1986. Kjell var alltid beredd att ställa upp och gav oss ett handtag när vi behövde hjälp i Varvs och Industrihistoriska.

Det var tack vare Kjell att Varvs och Industrihistoriska föreningen bildades i Uddevalla. Jag hade Kjell som bollplank och bollade mina idéer mot honom. Hade han varit negativ, då hade det inte funnits någon sådan förening i Uddevalla.

Kjell och Gunnar Svahn i arbete med boken Uddevallavaret 1946-19868 juli 2008 i ABF Fotoklubbs lokal.

Jag lärde känna Kjell när han började på UV år1961 och under ett antal år hade vi ett nära samarbete efter att han blev ”tjänsteman” med grön overall.

Efter varvstiden, när vi träffades då och då var det ofta prat om varvet och hur det hade varit där. Vi var helt överens att vi hade varit kvar på varvet tills pensioneringen, värre var det alltså inte på varvet.

Varvsbokgruppen på Lotcens innergård 23 oktober 2006. Kjell 3:a från höger.

År 2013 var vi från Uddevalla med på Varvsforum i Landskrona. Kjell i blå mössa och jacka i kretsen av gubbar från andra varv.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page