Har lånat en bild från Hugo Olssons bok: UDDEVALLA FÖRR – en bilderbok.
Bildtexten lyder: En imponerande bild från 1870-talet som visar att Uddevalla var en storhamn redan på segelfartygens tid. Fotografen har stått vid södra kajen och alla skeppen ligger förtöjda vid Bäveåns norra sida. Berget som man ser en liten del av till höger, är Skansberget. År 1878 hade Uddevalladistriktet 363 seglande skepp och 9 ångfartyg. Under året hade 9 segelfartyg förolyckats och 15 blivit upphuggna.
På nästa bild syns fartygen vi Bäveåns södra sida. Uppe på Skansberget syns Borgmästarens paraply som var mycket populär på sin tid. Uddevallaborna tog med sig mjölk och saft på flaskor med patentkork samt några brödbitar som man avnjöt medan man tittade på utsikten mot Byfjorden samt ner mot Bäveån. Mycket av produkter som tillverkades i västra delen av landet skickades iväg med segelfartygen från Uddevalla. Till exempel, säd från västgötaslätten samt järnvaror från bruken runt om i landskapet. Även en stor mängd varor till Bohuslän, Dalsland och Västergötland kom med segelfartyg via Uddevalla. Medge att fartygen som besökte Uddevalla förr var vackra. Om man tänker på dagens biltransportfartyg som besöker staden med jämna mellanrum, dessa liknar stora förrådsbyggnader på vatten. Bilden finns i Varvs och Industri- historiska föreningens arkiv.
Tredje bilden är från ön Abruka som ligger utanför Ösel i Rigabukten i Estland.
Varför denna bild som visar ett segelfartyg under byggnad. På denna tiden 1920 eller 30 talet, när bilden är taget, bodde ca.160 personer på ön. Två familjer bedrev rederirörelse. En av dessa var släkt till oss. Enligt en bok som kom ut 2011 om livet på Abruka under århundrade, berättas att det byggdes fem eller sex fartyg på ön. Männen som byggde fartygen hade varit i Finland och Sverige för att lära sig hur man bygger stora träbåtar. Samtliga byggen var tvåmastare.
Jag mins när vår familj bodde på Nuckö som ligger på västkusten i Estlands svensk- bygd, där far var fyrvaktare var jag med honom ombord på en av dessa segelfartyg, troligen 1937 eller 38. Vilken känsla för en 5-6 årig grabb att gå på däcket och kika ner i lastrummet där potatissäckar på väg till Finland förvarades. Två av säckarna var avsedda för vår familj och kom från ön Abruka. Fartyget hette Merilaid.och hade två master. Samtliga fartygen som fanns kvar i Estland togs av Sovjetmakten när dessa invaderade Estland år 1940 utan ett enda rubel i ersättning. Det var helt fantastiskt att man kunde bygga så stora båtar på ön Abruka. I dag finns 9 åretrunt-boende på ön, men på sommaren ökar öns befolkning till flera hundra, precis som på öarna i Sverige och Bohuslän.
Comments