top of page

Sjösättning av M/S ROBERT STOVE 31 maj 1963

Den 31 maj 1963, för 55 år sedan sjösattes nybygge nr. 261 M/S ROBERT STOVE på Uddevallavarvet. Fartyget var den första i en serie av 7 st. bulkfartyg på 30920 DWT. Beställare var Lorentzen Skibs A/S, Oslo. Fartyget hade en längd av 196,3 meter samt 25,9 m på bredden. Fart med last var 15,8 knop. Fartyget levererades 31 oktober 1963.


I personaltidningen Varvet och Vi nr. 2 år 1963 fanns att läsa följande:

”M/S Robert Stove, Uddevallavarvets första bulkfartyg på 30 000 tdw, sjösattes den 31 maj för Lorentzen Skibs A/S i Oslo. Litet extra feststämning blev det tack vare en högst förtjusande gudmor, fru Fritjof Lorentzen jr. Oslo, och ett strålande sommarväder. Några av de norska sjösättningsgästerna anlände i chartrat flygplan, som landade på Byfjorden omedelbart utanför varvet”.

Jag håller med redaktören att fartygets gudmor var mycket glad. På varje bild som hon finns på i ”sjösättningsalbumet” har hon ett stort leende i ansiktet. På nedre bilden överlämnar Einar Dahl Uddevalla lommuns gåva till redaren. Kan även nämna att Einar Dahls son, Janne är ordförande i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page