top of page

Sjösättning på Uddevallavarvet 20 februari 1961

20 februari 1961 sjösattes M/S ARIEL på Uddevallavarvet. Alla sjösättningar eller stapelavlöpning besågs av en stor skara Uddevallabor. M/S ARIEL var det första fartyget i en serie om fem bulkcarriers på ca, 17 700 tdw som var beställda på Uddevallavarvet. Fartyget byggdes för CH Sörensen & Sönner i Arendal Norge. Gudmor var fru Lilly Sörensen, maka till skeppsredare Adolf Sörensen. Fartyget var konstruerat för att kunna trafikera St Lawerence Seawayi USA. M/S ARIEL hade en motor på 7.500 AHK som gav fartyget en fart av 15 knop och levererades 21 augusti 1961 efter provturen till beställaren.

Jag började på Uddevallavarvet 1957 och har starkt för mig att jag var med och monterade huvudmotorn på bygge nr 200. Förarbetaren på motorn var Valter Johansson även kallad av arbetskamraterna för Hövdingen. Vi i huvudmotor- gänget var 8-9 man. Ett jäkla hårt och skitigt jobb många gånger.

Bildtexter: På övre bilden syns fartyget på bädden före sjösättningen. Nästa bild visar gudmor Liily Sörensen och varvets VD Tore Segertdahl. Därunder håller skrovet till M/S Ariel att glida mot vattnet. Einar Dahl lämnar över Uddevalla kommuns gåva till rederiet. Kan nämna här att Einars grabb, Janne Dahl är ordförande i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening. På nedre bilden syns Birger Söderberg med bordsdam?? Birger var en av de höga cheferna på varvet. Hade hand om lednigen i maskinverkstan. Fotograf var Arne Andersson.


1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page