top of page

Stadens fördolda agenda

Ett mycket intressant häfte på 44 sidor har sett dagens ljus. Den handlar om olika mystiska upplevelser som ett antal Uddevalla -bor har upplevt. För det mesta vill eller vågar man inte berätta sin upplevelse för andra, kanske vid rätt tillfälle pratar man ut.

Jag själv upplevde ett oförklarligt fenomen på Edingsvägen 10 där IK Orient hade sin klubblokal under ett antal år. En kväll i slutet av 1980 talet satt jag där och höll på med startkort inför en större tävling. Var på andra våningen vit ett skrivbord i rummet som var längst in. Klockan närmade sig 12 slaget på natten när jag hörde steg som kom uppför trappan. Stegen var hur tydliga som helst. även knarret som två trappsteg levererade fanns med. Trodde att det var någon av klubbens tränare som besökte lokalen. Stegen tystnade i rummet mellan vestibulen och där jag satt. Efter att ha frågat vem som besökte lokale och inte fått något svar gick jag ut och tittade vem om kom. Till min stora förvåning var rummet tomt. När man upplever sådana saker nyper man sig i armen eller på något annat lämpligt ställe för att kolla om man är vaken. Det var jag tydligen för det gjorde ont. Åter tillbaka till skrivbordet och samlade ihop materialet för att ta mig hem. Det tog många år innan jag berättade om min upplevelse på Edingsvägen.

När Arno på ABF berättade att han höll på att forska om ”det oför- klarliga” berättade jag min historia för honom. Arno i sin tur kontaktade flera ”gamla” orientare och fick flera napp om samma steg. Alltså, det var ett flertal som hade upplevt dessa spökliga upplevelse på kvällarna. Jag tror att stegen hörde till Georg Falkheden som hade byggt huset en gång i tiden. Han var nog uppe för att kolla om hans säng var kvar i rummet och vilka som huserade i huset.

Nu har ett flertal mystiska historier skrivits ner på papper och detta har genererat häftet ”Stadens fördolda agenda”. Häftet har ABF FyrBoDal bekostat och finns att köpa på ABF:s kontor på Junogatan 8 till ett överkomligt pris.

Varför skriver jag om detta spökeri kan någon fråga sig. Jo vi i Varvs och Industri- historiska föreningen ”kör” våra cirklar (projekt) i ABF:s regi och jag tycker att gänget på ABF med Arno vid rodret i detta projekt har gjort bra jobb. Nu väntar vi på fortsät- tningen. Det finns mycket mer Uddevalla spökeri kvar att skriva om.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Komentar


bottom of page