top of page

Träffpunkten Lotcen, ett minne blått


Tiderna förändras och givetvis även vi. År 2009 hyrde Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening lokal på UV Huset Lotcen. I hyran ingick att vi disponerade stora salen på våning 3 varje måndag. Vi fick ha ett par materialskåp med varvsbilder och handlingar intill en av väggarna, för övrigt hade vi inte mycket mer inventarier första tiden


Under det kommande 9 åren fram till sommaren 2018 föreningen växt kraftigt. Från första årets 45 tusen varvs och industribilder har det blivit 93-94tusen. Arkivskåpen har ökat till 6 st. varav 5 av dessa är flamsäkra. Det vill säga att dessa tål flammor upp till 25-30 minuter. UV Huset Lotcen har satts i konkurs och Uddevalla kommun som äger huset skall ha verksamhet på andra och tredje våningen.

Andra våningen var uthyrd ofta ett flertal gånger under veckorna bl.a. tillkalas av olika slag. Varje vinter besökte Uddevalla lucia föreningen Gamla UIS.sare som åt julmat i en trevlig miljö. Luciabilden är från 8 november år 2015.

12 juni år 2018 såg vån:2 ut så här. Bord och stolar har köpts av en förening i Dalsland till ett mycket bra bris för Dalslandsföreningen.

Lotcens cafeteria är nerlagd och de flesta inventarier är sålda via nätaktion. Rummen i huvudbyggnaden och uthusen ser öde ut, den mysiga känsla som fanns på Kungsgatan 30 är borta.

Just nu härskar en måsfamilj innergården, med höga skrik och låtsasanfall försvarar herr o fru mås sina två ungar mot inkräktare.

Under föreningens tid på Lotcen har Varvsgruppen, höst, vinter och vår fikat varje måndag i cafeterian mellan kl. 10.00-10.30 och suttit vid samma bord längst in till vänster.

Även Industrigruppen har fikat i cafeterian, men deras stambord var i första rummet där man fikade vid sina träffar som inföll lite mera sporadiskt.

Nu hoppas vi i Varvs och Industrihistoriska föreningen att vi får stanna kvar på Kungsgatan 30, antingen i Gula huset eller rent av i cafeterias lokaler där man ev. kunde vara ett flertal föreningar som sysslar med Uddevallahistorik. Samtliga bilder är tagna av Vambola Kallaste.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comentarios


bottom of page