top of page

Tre industriepoker på Kasen, Sörvik, Kärra

Kasenabben eller Nabben som området kallades i Uddevalla har genomgått stora förändringar under årens lopp. Detta kan man beskriva med tre bilder.

Den första bilden är taget år 1901 och visar Kasens tegelbruk med Thorburns havremagasin samt Kasens såg. De sista resterna av byggnaderna revs 1945 när Uddevallavarvet skulle byggas.

Andra bilden är från år 1961 och visar varvet i full verksamhet. Vid utrustningen kajer och piren utrustas fem (5) fartyg samtidigt. På ettan, tvåan och fyrans bädd byggs fartyg på ”löpande band”. Superfosfatfabriken på Sörvik är i full verksamhet. Framtidstron var självklar hos de flesta.

Den tredje bilden visar nutid och är tagen 9 april år 2016. Kynningsrud är största företaget på Kasen med över 200 anställda På Sörvik är Uddevalla Hamnterminal den största arbetsgivaren och på Kärra finns ett flertal företag i Benders lokaler.

Om allt detta kan man läsa i det nu färdiga verket Uddevallavarvet – Uppbyggnad, organisation och drift. Ett mastodontverk på 480 sidor som föreningens sekreterare håller på att lägga ut på vår hemsida. Den skall även tryckas upp i ett begränsat antal ex.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page