top of page

UDDEVALLA KOMMUNALKALENDER FÖR ÅR 1926


Vid vårt besök hos Uddevalla Hembygdsförening på Wessmanska huset förra veckan kollade vi i äldre litteratur som finns i deras hyllor. Vi i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen och vår Uddevalla Förr grupp fick många ”matnyttiga” uppgifter med oss för vidare bearbetning. Med tiden hamnar dessa på vår hemsida.

Hur många vet att Gustafsbergstiftelsen och Statshotellet i Uddevalla samarbetade. Detta och mycket annat kan man läsa i kalendern för år 1926 som är på 96 sidor och kostade 75 öre, alltså för 90 år sedan. Hur många hade råd att köpa den?

Bensintapp (pumpen) fanns på trottoaren nästan mitt för stadshotellet. Märket var PRATTS BENZIN och Vestkustens Petroleum AB var leverantör av bensinen. Märket försvann från marknaden i slutet av 1920 talet genom sammanslagning av fyra olika mindre bensinbolag. Sedermera köpte ESSO upp ett antal mindre bolag i landet, därigenom kom man över många bensinstationer.

Bifogar en bild som visar pumpens placering. Bilden var infört i ABF Fotoklubbs almanacka 1997.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page