top of page

UDDEVALLAVARVET för 10 år sedan

Den stora rivningen av Uddevallavarvets första del Kasen påbörjades på våren år 2007. Det var bäddarna 2 och 3 samt utrustningspiren, västra och östra kajerna som skulle bort. Uddevalla kommun bekostade rivningen.

Bilderna på bäddarna är tagna 6 maj år 2007 när de första stora ”rivningsmaskinerna” började anlända till det forna varvsområdet.

Byggnaden på nedre bilden föreställer omformarstationen som fanns vid pirfästet. På våning två hade ”filare -förmän” sina kontor. Denna byggnad var bland de sista som jämnades med marken.

Under nästan 28 år hade filaren med arbetsnummer 2585 arbetat där, oavsett vädret, hett på somrarna och otroligt kallt under vintrarna, ofta bullrigt, skitet och eländigt, men ändå trivdes man rätt bra på Uddevallavarvet.

Underligt vad en människa kan anpassa sig, från symaskinreparatör i Borås till att montera jättemaskiner på ett av världens största varv gällande levererat tonage i början på 1960 talet.

Jag följde rivningen rätt noga, var säkert där två-tre gånger i vecka och fotograferade. Nu har jag över tusen bilder från rivningen där man kan se hur varvsområdet såg ut färr.


3:ans bädd raseras av hungriga stora maskiner 19 juni 2007

Jättehackspettar bearbetar betongen på västra kajen 12 augusti 2007.

Omformarestation och förmanskontor på våning 2 vid pirfästet.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page