top of page

Vägfärjan NEPTUNUS


Jag brukar kolla i ett par Estniska tidningar om nyheter och detta gör jag på webben. Tidningarna Saarte Hääl och Meiemaa ges ut i Kuressaare som ligger på ön Saaremaa (Ösel). Saaremaa är Estlands största ö och på södra sidan av ön och givetvis på andra sidan av Rigabukten ligger Lettland. Saaremaa är 3/4 delar av Gotlands storlek och på ön ligger en stad med namnet Kuressaare som har ca.15 tusen invånare.

Tidningen Meiemaa har en bild och artikel på vägfärjan NEPTUNUS som skall levereras till Vägverket i Sverige under hösten 2017. Den skall sättas in på Gullmarsleden och är 100 m lång. Farten är 11 knop.

Färjan är byggt av Baltic Workboats som ligger i ett litet samhälle Nasva ca 4 km. från Kuressaare.

Nämnda varv har byggt många fartyg till de Nordiska länderna t.ex. till Sjöfartsverken, Tullen, Kustbevakningen och flertal andra myndigheter. Vad jag förstår och har läst håller byggen en ”superhög” kvalitet.

Lite kuriosa: Jag är född på ön ABRUKA som ligger ca 4 km. ut i Rigabukten.från Kuressaare. Från Abruka kan man se nämnda varvnågra km. bort. Jag har kört förbi varvet ett flertal gånger sedan friheten från Sovjet 1991 utan att tänka på att där finns ett mycket berömd varv.

Mycket svagt av en gammal varvsarbetare.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page