top of page

Bild från varvsarkivet 1


Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens bildarkiv består till största delen av varvsbilder. Vi har (grovt uppskattat) ca 85 tusen varvsbilder.

I arkivet finns rätt många ”guldkorn”, alltså bilder som det är lite speciellt med. Vi skall presentera ett antal av dessa på föreningens blogg.

Första bilden är taget i varvets maskinverkstad år 1970. Ett gäng yrkeskunniga maskinarbetare håller på och slipar (skaver) in hålet i propellern så att den passar på tusendels millimeter på propelleraxelns koniska ända. Ett jobb som kunde ta ett par dagar att uyföra. Bilden fanns i varvets personaltidning Varvet och Vi nr 3 1970.

Propellern till 230.000 tonaren NORSE KING skavs in mot axeln. Med en diameter av 8,5 meter väger den sexbladiga propellern 49 ton. Propelleraxeln vägde 32 ton och muttern som skall hålla fast propellern vägde 2,5 ton (2500 kg). Inget som man stoppar i byxfickan när man går hem. Flertal av bilderna är tagna av varvets fotograf Rune Nilsson.

I denna lokal kommer Varvsspelen att gå av stapeln sommaren 2017.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Commentaires


bottom of page