top of page

CHAMPAGNESKVÄTT


Jag återger några rader från Jan Hermansson/ABF Fotoklubbs bok UDDEVALLAVARVET – historien om 40 år i skeppsbyggnadens tjänstsom kom ut år1994 där han bl.a. skriver följande:

7 mars 1959 sjösattes den första ”amerikabåten” 68 000 tonaren T/T W. ALTON JONES för rederi Ships Inc. Monrovia. Hon var det första fartyget som sjösattes på nya Sörviksvarvet. Evenemanget var en stor händelse, inte bara för Uddevalla, utan även för europisk varvsindustri, eftersom hon var det största tankfartyget som byggds i Europa någonsin.

Gustaf B Thordén kommenterade händelsen i sin bok ”Alla mina skepp” – Den nya varvsledningen inbjöd inte mig till sjösättningen. Däremot blev jag på ett oförglömligt sätt ihågkommen av de verkliga vännerna, arbetarnapå varvet. Strax före kl. 13.00 strömmade de uppför backarna mot min villa, de var minst tusen. Åter stod jag i kretsen ”av de mina”, jag var rörd till tårar, men lycklig.

Nybygget 201 levererades 29 oktober 1958 till sin ägare.Bifogar ett par bilder från podiet där champagnes skvätte på både gudmor och övriga inbjudna.

Dessa två bilder samt ytterliggare ett stort antal fick vi av Ann Segerdahl tidigare i år. Annas svärfar, Tore Segerdahl var VD för Uddevallavarvet åren 1959-1964. De omnämnda bilderna finns numera i föreningens bildarkiv .

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page