top of page

Fartygsskrotning på stränder…

Uddevallavarvet byggde 221 fartyg och de flesta av dessa är numera upphuggna (skrotade). Ett tankfartyg bruka användas under 25 år. Därefter skall fartyget klassas om och detta kostar mycket pengar. Ofta måste rederiet byta ut mängder av skrovplåtar etc. Det blir billigare för rederier att sälja fartyget till upp huggning och då gäller det länder som Bangladesh, Indien och Kina. Det finns ett flertal filmer på webben där man kan se hur det går till med att tillintetgöra ett fartyg. Där finn inte något som heter arbetsskydd. Arbetsplatser är stränder. Fartygen kör med full kraft mot stranden till det tar stopp, sedan kan styckningen börja. Det är även många kvinnor som jobbar med att bära iland saker från fartygen. Bilderna som du ser nu är tagna från olika filmer som alla kan se via webben.

Var är arbetsskyddet, kvinnor som sliter med tunga lyft och ofta barfota, allt tages tillvara.

Mycket av fartygsstålet återanvänds till nya plåtar och till armeringsjärn som du ser på dessa två bilder och längst ner finns en helig ko som går omkring och kollar läget.

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page