top of page

LOTCEN 30 ÅRI år 2016 firar LOTCEN i Uddevalla 30 år. Lotcen kom till när Uddevallavarvet slutade sin verksamhet i mitten av 1980 talet. Lokalerna byggdes om för att passa den kommande verksamheten för uppsagda varvsarbetare både på metalls sida (LO) samt även tjänstemän (TCO). Tidigare hyresgästen i huset hade varit Uddevalla museum i över ett hundra år som 1 januari 1977 fick status Bohusläns museum. 1984 öppnades nya museet intill Kampenhofs fastighet i södra hamnen.


Många arbetstimmar lades ner för att få lokalerna på Kungsgatan 30 att passa den nya hyresgästen. Alla lokaler helrenoverades men de lutande golven fick i stort sett vara kvar.

Under dessa trettio år har många besökt Lotcens lokaler för att få en stunds gemenskap. Massor med studiecirklar har genomförts så som träslöjd, matlagning för gubbar o gummor, landskaps studier etc.


Lotcens munspelsgäng “föddes” i huset och gjorde många besök på äldreboende etc.

Just nu befinner sig Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening sig på husets tredje våning. Man har fem projektgrupper i gång varje vecka.

Viktväktarna ser till att den slankare linjen kommer tillbaka och hålls av Uddevallaborna.

Vissa dagar kan man se lite äldre män och kvinnor laga goda näringsrika rätter för att sedan avnjuta i lugn o ro.


I Lotcens kafeteria kan man fika till humana priser och lösa “världsproblem” samtidigt.

Flertal föreningar håller sina möten i lokalerna, men då mest på kvällstid.

Ansvariga för driften av Lorcen är Stiftelsen UV huset som får bidrag bl.a. från Uddevalla kommun och Länsarbetsnämnden.

Rune Hurtigs stora målning hänger på Lotcens 3:e våning. Troligen ett köp av verkstadsklubben när varvet ännu var i gång.

Vi får hoppas att Lotcen även fortsättningsvis får fortsätta sin verksamhet. Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen behöver snart hela tredje våningen för sin verksamhet och ev. dela lokalen med några andra föreningar.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page