top of page

MÄNNISKOR OCH MILJÖER i Uddevalla


26 april 1979 dokumenterades livet i Uddevalla lite extra noga av en grupp medlemmar från ABF Fotoklubb. Nämnda fotoklubb dokumenterade mycket av livet i staden. Varje år gjordes det ett flertal utställningar samt olika händelser beskrevs med kamerans hjälp. Vi har även gjort ett flertal böcker om livet i Uddevalla.

I arkivet finns en fantastisk samling bilder som är resultat av de olika jobben som grupperna har gjort under klubbens 40 åriga tillvaro.

Ett av projekten var att dokumentera en viss dag om livet i staden. Valet föll på torsdag 26 april 1979. Man var 6 medlemmar som tidigt på morgonen gav sig ut med kamera och stativ till olika ställen som var överenskommet tidigare. Även stadens största arbetsplats besöktes av fotoklubbister tidigt på morgonen.

Sammanlagt togs 48 svartvita 36 bilders filmer under 24 timmar,. Det blev 1728 motiv (negativ). Från varvet finns 75 negativ och jag tror att av dessa fick tre platser på utställningsskärmar.

Arkivskåpen är väldigt anonyma på ABF Fotoklubb. Det har i stort sett bara varit undertecknad som har haft skåpens innehåll i “mitt huvud”, alltså var olika bilder och negativ finns. Nu har två medlemmar ställt upp och skall digitalisera bilder och negativ och skapa ett register om vad som finns i arkiven.

Jag tar mig friheten att visa några av bilderna som är tagna av fotoklub- bister på stadens största arbetsplats på den tiden.

Detta är en industriblogg med ett storvarv på sitt samvete och då är det i sin ordning att börja med ett antal bilder från Uddevallavarvet. Bilderna får tala för sig själv utan text.Hälsningar från grabben med arbetsnummer 2585 Vambola Kallaste, som skulle ha varit 18 månader på Uddevallavarvet men det blev 28 år!

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page