top of page

Människor och miljöer i Uddevalla 2

Vi fortsätter att presentera bilder på företag som finns med i ABF Fotoklubbs dokumentation i samband med projektet Människor och miljöer i Uddevalla som genomfördes torsdagen 26 april år 1979. 6-7 fotografer var i farten från tidig morgon till sena kvällen. Resultatet blev 48 svartvita filmer med 36 rutor (motiv) på varje film, och som alltid användes en bråkdel av dessa motiv på den färdiga skärmutställ- ningen.

Jag tror inte att någon av bilderna som vi visar här på bloggen fanns med på skärmutställningen som fortfarande finns i fotoklubbens källare och där lever den en helt anonymt tillvaro, glömt av nästan alla nuva-rande medlemmar i ABF Fotoklubb.

Den här gången har jag lånat ett antal bilder från fotoklubbens besök på Konfektionsfirman Magna som då låg på Junogatan 7 där man hyrde översta våningen, Nämnda firma Magna sydde enbart kvinnokläder och de flesta som jobbad där var kvinnor.

Efter ett ”brokigt liv” med flytt av företaget som startade på Kungsgatan 11 till gamla Folkets Hus på Södergatan. Därifrån åter till centrum och Kungsgatan 37.

Nästa adress blev Småföretagens hus på Packhusgatan 8. På mitten av 60 -talet gick flyttlasterna till Junogatan 7 där det byggdes ett större hus bl.a. till elfirman Andersson & Callenberg.

Översta våningen hyrdes av Magna. Där var man kvar till nerläggningen år 1987. Från 5 anställda i början (år 1948) växte Magna till över 100 på Junogatan och till ca.50 anställda när beslutet om nedläggning kom år 1987.

Under firmans 39 åriga tillvaro hade Magna skiftande ägarförhållanden, från längre till korta perioder. Ett flertal konkurser upplevdes också genom åren.

Mer om Magna Konfektion finns att läsa i vår bok Gamla Uddevallaföretag 1725 – 1950. Boken beskriver över 100 Uddevallaföretag som har funnits och där ännu några finns kvar. Boken finns att köpa på Bohusläns museum och Hallmans Bokhandel. Samt Janne, Stefan och Vambola i U-a Varvs och Industrihistoriska föreningen. Kolla adresser eller telefon nr. på hemsidan.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page