top of page

M/F SKÅNE


Tågfärjan SKÅNE levererades från Uddevallavarvet 22 december 1966 till Statens Järnvägar Stockholm för att sättas in på linjen mellan Trelleborg –Sassnitz.

Enligt Rolf Skiölds bok UDDEVALLAVARVETS ALLA FARTYG såldesM/F SKÅNE vidare i april 1989 till Navigazione Arcipelage Madalenino SpAi Neapel Italien och döptes om till MOBY BIG. I april 1990 döptes färjan till MOBY KING, ägaren var samma rederi i Italien.1992 ändrades ägarenamnet till Moby LinesS.rl. Fartygets längd var 147,6m bredden 18,83m, Ombord fanns 4 järnvägspår på 500m. Vagndäcket hade plats för 50 st. tvåaxlade järnvägs- vagnar. Bildäcket hade plats för 12 st. långtradare eller ett hundratal personbilar. När färjan levererades var hon Europas största järnvägsfärja.


Vidare öden för SKÅNE är för mig okänd. Där kan nog Jan Her- mansson på Sjömanshusmuseet i Uddevalla komma med fortsättning om varvsbygge nr 275. Vi på varvet tyckte att SKÅNE var ett fint bygge, trotts alla svårigheter att bygga tre färjor när vi var vana att producera tankers och torrlastare.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page