top of page

NOSTALGI, en höna i kolossalformat


Jag citerar Varvet och Vi nr: 2 år 1973.

100-tons kran från Lissabon.

Den 22 juni anlände Uddevallavarvets nya 100-tons kran från tillverkare, den portugisiska firman Mague i Alverca utanför Lissabon, efter att ha släpats på pråm därifrån av den tyska högsjöbogseraren Hamburg. Kranen har en lyftkraft på 100 ton vid 34 meters utliggning och 42 ton vid 57 meters utliggning av kran- armen. Lyfthöjden är 63 meter och egenvikten 900 ton. Monteringsarbetet pågår nu för fullt på pråmen som ligger på Sörvik. I slutet av juli dras kranen till gamla varvet, där den körs i land på kranbanan öster om bädd 3. Sommaren 1973 kommer en liknande kran som också placeras på samma kranbana.

På bilden ser man kranen färdig och ytterst i kranarmen hänger två hönor, en för lättare och en för tunga lyft.

På nedre bilden håller två reparatörer på att checka stora hönan. Allt måste kollas med jämna mellanrum. När hönan hänger i luften under kranarmen anar man inte vilken kolossal-format den har.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

コメント


bottom of page