top of page

Rekordvärme i Uddevalla i början av augusti 1975


Hur många minns att vi i Uddevalla samt Bohuslän hade rekordvärme när industrisemestern tog slut 1975. Har för mig att semesterveckorna av rätt skiftande, men när arbetet återupptogs på varvet kom även värmen till oss.4-9 augusti 1975 var temperaturen över 30 grader med toppen på fredagen 8 augusti då temperaturen vid vattenverket visade 33,4 grader som mest.

På Sörviksbädden låg nybygge 291:an där arbetet pågick för fullt. I vingtankar uppmättes 68 grader. Svetsare och plåtslagare fick efter förhandlingar ändrat arbetstid. Man började kl. 05 på morgonen och slutade vid 14 tiden när solen stekte som mest.

I Bohusläningen fanns en bild på Uno Ingman samt Alf Martinsson som torkar svetten från ansikten efter att ha varit inne i fartygsskrovet.

Jag har jobbat här sedan 1946 men aldrig upplevt maken till hetta, säger verkmästare Tore Virdhage, där han står och torkar pannan på det brännande fartygsdäcket. Vi har på fläktarna för fullt men de förmår inte mycket i hettan. Citat från Bohusläningens rapport om rekordvärme.


År 2016, alltså i år har semesterperiodens väder varit allt annat än strålande. Men ha tålamod, värmen kommer troligen i augusti.

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page