top of page

Stålsektioner till Älvsborgsbrons vägbana från Uddevallavarvet

För 50 år sedan i mars månad började stålsektioner till Älvsborgsbrons vägbana lämna Uddevallavarvet. Varvet hade fått i uppdrag att bygga dessa och första leveransen skedde 4 mars 1966.

Vintern 1965-66 var otroligt kall med minus 32-33 grader flertal nätter i Uddevalla så att transporter sjövägen på grund av isläget var besvärligt.

Det var 30 sektioner, var och en vägde 110 ton st. Transporten till Göteborg gick på stora pråmar dragna av bogserbåtar. Isen var jättetjock och besvärlig. Varje pråmleverans bestod av två, tre sektioner beroende på vilken pråm som användes.

Hängningen i brons bärlinor var styvt och äventyrlig aktivitet med stark kyla, hårda vindar, starka strömmar samt passerande båttrafik som gav svallvågor.

I Varvet och Vi nummer 1 år 1966 kan man läsa följande:

I rykande snöyra och bitande köld avgick det till transportpråm ombyggda pansarskeppet Äran den 4 februari med de tre första 110 tons sektioner från Uddevallavarvet till Älvsborgsbron i Göteborg. De följdes tre dagar senare av ytterligare två sektioner som transporterades på pråmen Ormen Långe.

Issituationen hade en tid varit hotande, och den plötsliga, ihållande och stränga kylan förvärrade isförhållandena så att ytterligare transporter omöjliggjordes under återstående delen under februari månad.

Det var Uddevallavarvets bogserbåt Tor som försökte hålla isrännan öppen från Uddevalla samt Göteborgsbogseraren Sven som bröt från Göteborgshållet.

Det finns mycket mer att läsa på föreningens hemsida

http://www.uddevallaindustrihistoriska.se när du får upp sidan klicka på tidningsarkiv den finns på vänster kant på sidan. Därefter klickar du överst på sidan Varvet och Vi samt väljer årtal 1966 Nr 1 läs därefter på sidorna 12-13.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page