top of page

Strömhagens bad Uddevalla


1978 fyllde tidningen Bohusläningen 100 år, av den anledningen gavs det ut en bok. 100 år med Bohusläningen. Bokens redaktion bestod av Wilhelm Hansson, Eric Jonsson och Sven Lidman.

Redaktörerna hade ett digert arbete med att forska i arkiven om lämpliga artiklar som man har beskrivit kortfattat i boken. Noken blev på 247 sidor och är mycket läsvärt. Jag köpte mitt ex på tidningens depeschkontor på Norra Drottninggatan när den kom ut.

Som många vet är jag med i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening samt i ABF Fotoklubb. I båda föreningar har boken kommit till nytta. Fotoklubbens almanacka med gamla U-a bilder har fått ett antal uppgifter från boken samt även i UVIhf bokproduktion har haft nytta av den.

När man har letat efter något ”matnyttigt” har man lagt på minnen även andra uppgifter. Som t.ex. en mycket kort om Strömhagens bad som låg på Strömbergsgatan på söder. Tidigare namn på gatan var: Gatan vid Strömfallet och Strömbergs vägen. Huset revs år 1966

Tyvärr hittade jag ingen gammal bild utan ett från år 1965, taget av Lennart Odinger. Bilden finns tillgänglig på webben.


Jag återger text om Strömhagens bad i lite större storlek.

Strömhagens bad.

Strömhagens badinrättning är åter öppen och förtjänar nu mer än någonsin att komma i allmänhetens åtanke, sedan ej obetydliga förbättringar åstadkommits, dels på bolagets och dels på arrendatorns hr N. P. Sjöholms, egen bekostnad. Under det stillestående af sex veckor, hwarunder dessa förbättringar werkställts, har allmänheten glömt bort anstalten, men nu sedan dess minne bliwfit uppfriskadt, torde man erinra sig 1:o nödwöndigheten för hälsan och renligheten af bad 2:o det angenäma uti sådana samt 3:o prisbilligheten, nemligen 67 öre för abonnemang 1 kr extra för ångskåp som ryska bad och 25 öre för duschar och sittbad.

(19 dec. 1878)

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page