top of page

Vy från berget ovanför Hedlunds varv

I Rune Nilssons negativsamling med varvsbilder som vi fick för ett antal år sedan fann jag den här bilden som är taget 31 augusti 1973 från berget ovanför Hedlunds varv ute på Kärranäs i Uddevalla.

År 1973 togs beslutet att Uddevallavarvets skulle byggas ut för att kunna bygga mycket större fartyg. Tankers på 500 – 600 tusen ton var det stor efterfrågan på. På Kärra -området som varvet ägde och där man mellanlagrade stora fartygssektioner skulle byggas ett stor, och världens modernaste plåt och svetshall för raka sektioner. Så blev det också.

Men av varvets två 500 tusen tonare blev bara en byggd. Mycket av ytorna på Kärra hårdgjordes med sprängsten som stampades ner i leran av mobilkranar med stora tyngder hängande i vajrar. Men vad hjälpte detta, även ett modernt varv lades ner när ”varvsdöden” drog över landet. Numera ägs Kärra området av Benders som hyr ut en del av ytorna i före detta världens modernaste plåt och svetsverkstad till olika intressenter. Den ”nya” bilden är taget 25 april 2017.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page