top of page

2:a Karlskronaresan

Vår andra resa till Karlskrona som var ägnad att återigen träffa förre varvschefen Johan Schreil och redovisa resultatet av vårt dokumenteringsarbete om Uddevalla-varvet, genomfördes nu i helgen den 8-9 april 2016. Första resan, då den egentliga intervjun med Schreil gjordes, genomfördes den 29-30 januari 2015, dvs för ca 14 månader sedan.

Vi kunde konstatera att denne gamle gentleman (som fyller 100 år i oktober) visade en överraskande stor tacksamhet för att detta projekt genomförts, och var även förvånad över den stora omfattning det hela fått, både text- och bildmässigt. Han trivdes uppenbarligen alldeles utomordentligt i vårt sällskap, och vi hade en tre timmar lång intressant diskussion om allt möjligt rörande varvet, vissa saker även på ett mycket djupt plan. Vi överlämnade förstås också ett exemplar av den 480-sidiga dokumentationen.

Schreils intellektuella skärpa, detaljminne, och inte minst stora intresse för saken var fortsatt mycket imponerande med tanke på hans höga ålder, även om han naturligt nog blev ganska trött mot slutet. Schreil var även klart imponerad av det faktum att hela nio personer, som alla på olika sätt har stor erfarenhet av fartygsbyggnation, varit engagerade. Vi som var med på resan – Janne Dahl, Bertil Svanberg, Owe Skogsberg och Stefan Brännwik – känner oss mycket tillfredsställda med att vi fick möjlighet att träffa Johan Schreil ytterligare en – rimligtvis sista – gång.

Innan hemresan anträddes på lördagen besökte vi fantastiskt fina Marinmuseum, där vi bl.a. fick möjlighet att titta på U-båten Najad, både från in- och utsidan.
3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page