top of page

ESTNISKA FLAGGAN

24 februari firas Estlands Nationaldag i vår grannland på andra sidan Östersjön. Men, över hela världen där det finns och bor människor med estnisk härkomst hissas Estlands flagga denna dag. Så även på Boxhultsvägen i Uddevalla. Nu kan någon undra varför jag gör detta inlägg. Jo, Jag har haft med ett flertal fingrar i bildandet av Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen och minst hälften av mitt hjärta klappar för mitt forna fosterland.

Jag har lånat några notiser från nätet för att illustrera Nationaldagens betydelse för Ester. Men friheten från det ryska imperiet kostade mycket blod. Esterna fick hjälp av frivilliga från Finland, Sverige samt England. Engelska krigsfartyg hindrade bolsjevikerna att komma ut i Finska viken med sina krigsfartyg vilket underlättade segern över den stora björnen från öst. I år 2020 firas dagen för 102 året.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page