top of page

HALLMANS BOKHANDEL i Uddevalla


År 1838 startade J F Hallman och Virginia Hallman en bokhandel på Kålgårdsbergsgatan 15 i Uddevalla. År 1860 flyttade man till Kungsga- tan 8.

Sedan något år är Joakim Ekbrand ny ägare. Joakim som är uppvuxen i bokhandlarmiljö i Lysekil och har duktiga medhjälpare samt förlaget Ugglan i bakgrunden kommer förhoppningsvis att ro skutan iland.

Att bokhandeln från 1878 har drivits av andra än Hallmans visar hur viktigt ett inarbetat namn är.

Skall också nämna att Hallmans bokhandel säljer flera av böckerna som U-a Varvs och Industrihistoriska förening har gjort under de senaste åren. Man säljer också ABF Fotoklubbs årliga almanacka med gamla Uddevallabilder.

Vi har fått låna en del dokument av ”samlaren” Åke Johansson, där några bl.a. är från Hallmans Bokhandel från ”förr i tiden”. Ett kuvert som är skickat till Norrköping (porto 15 öre) samt en liten påse där man kan läsa att Hallmans hade filialer i Bengtsfors, Grebbestad, Färgelanda samt Dingle. Mycket mer finns att skriva om Hallmans, men detta får göras i något annat sammanhang.


134 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

bottom of page