top of page

Industribesök, Jenvings Supra Cables i Ljungskile

Industrigruppen genomförde härom veckan ett företagsbesök vid Jenvings Supra Cables AB i Bastebacka söder om Ljungskile. Nedan publiceras vår rapport från detta:

Minnesanteckningar från Industrigruppens besök på Jenving Supra Cables AB, Backamo, Ljungskile 

2020 03 09

Deltagare: Stefan Brännwik, Janne Dahl, Sven Noord, Lilibeth Gustavsson

Företagets grundare: Tommy Jenving, 1945 – 2011

Huvudägare, styrelseordförande: Björn Kilsten

VD: styrelsen

Ansvarig: Jörgen Wahlsberg

Lokal: ca 3000 m2 i egen fastighet

Tommy Jenving startade varumärket Supra Cables 1976 i Göteborg. Bolaget, som då hette Tommy Jenving AB flyttade sedan till Kungälv. Han var en innovatör, uppfinnare och entreprenör, som tidigare arbetat på Ericson men som bar på egna idéer om att utveckla en kabel anpassad till högtalare. Tommy började med att köpa in kablar för ljus och bild och sedan sälja vidare. Kabeln då var egentligen en ganska enkel konstruktion och fanns inte i så många varianter. Tommy Jenving konstruerade den första SUPRA-kabeln och den revolutionerade marknaden. Den har i och för sig slutat att tillverkas nu men efter den har företaget tagit fram många fler typer av specialiserade kablar. Företagets filosofi är No Nonsens Design, vilket i dagligt arbete betyder kvalitet, design, kontroll och kunskap in-house.

1996 flyttade Jenving Technology in i förhyrda lokaler på Backamo i Ljungskile. Den gamla restaurangen stod tom och passade ganska bra för den växande rörelsen. I början av 2000-talet köpte företaget sin lokal på Bastebacka. I fastigheten ingick också lägenheter och arrendemark. En kort tid drev man tillverkning i Kina men det visade sig vara en mindre bra affär och fabriken lades ner 2012.

2008 byggde man till här hemma och fick en stor maskinhall på 1500 m2 inklusive en byggnad, som sammanbinder ”restaurangen” med den nya hallen. Hallen ska få ett andra plan avsett för montering inom kort. Om inte tillverkningen är helt funktionell just nu, kommer den snart att vara det!

Jörgen Wahlsberg kom in i företaget 1996. Tommy ville ha någon som kunde dra i forskning och utveckling, FoU. Den första maskinen för egen tillverkning kom i slutet av 1990-talet. Det har visat sig vara en tung framgångsfaktor att i så hög grad som möjligt tillverka kablar i egen regi. I dag består maskinhallen av två tillverkningslinjer och två nya är på gång för bättre anpassning till grövre resp. tunnare kablar .

Företaget är inte kvalitetscertifierat men på vissa produkter har man certifikat från Statens Provningsanstalt.

En kabel består till 95 % av koppar. Koppartråden förses med ett tunt lager av tenn eller silver. Beroende vad de ska användas till, tvinnar man olika trådar (upp till 25 st), plattar ev till dem och förser dem till sist med ett ytterskikt av plast i vilken färg som helst. Företagets egen färg är himmelsblå, precis som i loggan. All tillverkning sker maskinellt men start och avslut är manuellt liksom montering av kontakter och liknande. Den färdiga produkten kan lika väl vara produktanpassad som kundanpassad – kunden får det hen frågar efter.

I mitten av byggnaden ligger in- och utlager. Kunderna var från början både företag och privatpersoner. I dag finns 60 % av kunderna i Sverige som t ex Ahlsell, Kjell & Co, Elektroskandia, Solar och Storel. Resterande går utomlands till olika distributörer i 45 olika länder för vidare försäljning. När vi var på besök (mars 2020) stod det pallar med kablar färdiga för leverans till Australien och Ukraina. Det finns kunder, som varit med i över 30 år.

Produkterna är fortfarande kablar till ljus, bild och kraft. SUPRA CABLES är ett starkt varumärke, som säljer alldeles utmärkt. Men hotar inte den trådlösa marknaden? Nej, kablar kommer alltid att finnas, enligt Jörgen. Ingen anläggning är i grunden trådlös och än så länge är de dessutom extremt känsliga.

I företaget arbetar just nu 19 personer

  1. Jörgen, som arbetar som VD men inte kallas det, ”styrelsen är VD”

  2. 3 st innesäljare

  3. 15 st i produktionen

Personalomsättningen är låg. Flera av de anställda har hängt med mer än 20 år – inklusive Jörgen själv. De flesta bor i Uddevalla. Löneläget anses gott dvs lite över avtal. 2019 var omsättningen ca 24 mkr. Kontakten med Swedbank fungerar bra men vilken bank älskar inte vinstgivande kunder?

Jörgen ser framtiden an med tillförsikt. Produkterna säljer bra i dag. Jörgen och säljarna verkar fånga upp det som händer i morgon och rätta in tillverkningen efter det. Maskintillverkningen ökar snart med de två nya linorna. Personalen är helt självgående. Framtiden ser verkligen ljus ut för Jenving Technology AB.

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

bottom of page