top of page

MAKASSAR HIGWAY


Fartyget MAKASSAR HIGWAY körde på grund utanför Västervik nyligenoch orsakade ett stort oljeutsläpp med katastrofala följder för fåglar, fiskar och stränder för lång tid framöver. Enligt polis fanns det stora brister i fartygets övervakning, med avstängda varningssystem, och givetvis var ”svarta lådan” också frånkopplad hur detta nu kan gå till. Polisen fann även att vakthavande fartygsbefäl var alkohol -påverkad. Man kan ju fråga sig om fartyget verkligen skulle till Västervik och Sverige?

MAKASSAR HIGWAY har över 1000 bilar i lasten som troligen (en del) skulle lossas i Sverige. Rederiet som äger fartyget har ytterligare ca 500 fartyg. Man kan fundera hur tillståndet hos de övriga fartygen är. Måste det hända sådana olyckor innan rederiet tar tag i säkerheten.

I dag 2 augusti anländer fartyget till Oskarshamn där bilarna skall köras i land och det är lätt att fånga upp oljan i vattnet.

Fartyget skall saneras på all olja innan den bogseras vidare till???

Här lite data om haveristen: hon är bygg år 2001 och längden är 136 meter och bredden 23,2m. registerlandet är Panama.

I Oskarshamn finns ett reparationsvarv som kanske får en del att göra med nämnda fartyg.

Dessa två svartvita bilder finns i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens arkiv.

Oskarshamns varv köpte Uddevallavarvets stora flytdocka 1974, den bogserades iväg från Sörvik 16 april och troligen finns den kvar. Ett lämpligt jobb för därvarande varv om dockan klarar av att lyfta upp biltransport fartyget.

Uddevallavarvet köpte dockan 1955 som byggdes i Tyskland. Den hade måtten längden 176,5m och bredden 32,8m. Invändigt mått 25,6m på bredden.

På väg in till Oskarhamns varv. Bilden lånat från webben.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Yorumlar


bottom of page