top of page

Projektgruppen STORSTREJK


Projektgruppen från vänster: Thomas Magnusson, Jan-Eric Hansson, Karl-Göran Hogmalm, kvällens gäst Jerker Olsson, Tony Hansson, Tommy Andrén, Vambola Kallaste, Lars Forsberg och Örjan Linden. Foto Ulf G Eriksson.

”Strejkgruppen” med före detta varvsarbetare där de flesta är medlemmar i Varvs och Industrihistoriska föreningen håller på att forska kring storstrejken september 1980 som under en vecka stoppade arbetet på Uddevallavarvet. Jan-Eric Hansson hade bjudit in Jerker Olsson som under strejkveckan var med i strejkkommitténs ledning och hade sekreteraruppdraget, samt även hand om strejkkassan. Alla ledamöterna i kommittén valdes av de strejkande på ”Röda torget” på Sörvik. Ledningsgruppen bestod av ett tjugodal arbetar, en från varje yrkesgrupp på varvet.

Jerker berättade om anonyma telefonsamtal på nätterna som skulle skrämma honom. Hur han och ”Tigern” blev uppbjudna till VD:n Trogen för samtal. Hur nära Jerkers båt blev sänkt när han var ute med en journalist/fotograf för att ta bilder på fartyget som hindrades att lämna varvet. Men en busslast med hopplockad besättning kördes under natten till fartyget som startade upp maskineriet och lämnade varvet med hjälp av bogserbåtar som dök upp från olika håll.. Förtöjningsvajrarna lossades i all hast och släpptes ner i vattnet där en av dessa föll över Jerkers båt och höll på att sänka den.

Under kvällen fick vi fick höra en spännande berättelse som Jerker föredrog för en skara hänförda lyssnare.

Ett tipsar till Camilla Läckberg om en ny rysare ”De stal våran båt”.

Bild från varvsarkivet med Jerker i mitten, till vänster fadern Tor och till höger Jerkers son Tomas, alla tre arbetade på varvet. På varvet var det inte ovanligt att flera generationer i en familj arbetade där samtidigt.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page