top of page

Stiftelsen UV huset Lotcen i konkurs


Stiftelsen har sedan varvsnerläggningen 1985 drivit Aktivitetshuset Lotcen Kungsgatan 30 i Uddevalla som en mötesplats där man kunde hyra lokal för enstaka tillfällen eller för längre tid. Tanken med Lotcen var att den skulle vara en mötesplats för arbetslösa i staden och till detta levde Lotcen ”upptill med råge”. Från början var tanken att den skulle existera 10-12 år men nu 33 år senare ser man slutet. Uthyrningen har minskat för varje år och till slut blev inkomsterna lägre o lägre.

Styrelseledamöterna som valdes 2017 beslutade att avveckla stiftelsen, under ordnade former. Men det visade sig att det fanns en skuld som man inte kände till. Skulden var tillräckligt stor för att Stiftelsen inte skulle klara av att betala den. 9 maj 2018 begärde styrelsen för Stiftelsen UV huset Lotcen sig själv i konkurs hos tingsrätten.

Konkursen berör inte direkt UVIhf, (Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen). Vi var på väg att lämna det lilla kontoret på 3:e våningen för att flytta till gårdshuset (forna vaktmästarebostaden) men i dagens läge finns ingen att förhandla med. Stiftelsen är i konkurs. Konkursförätaren förhandlar inte om hyresavtal och Uddevalla kommun har inte förstått läget för oss.

Uddevalla kommun som äger fastigheten på Kungsgatan 30 kommer att bedriva verksamhet på våning 2 och 3 och man vill ha utställningsbilderna om industrier kvar på väggarna på vån 3 samt det lilla kontorsutrymmet till samtalsrum. Alltså, det finns en vilja hos några i kommunen att vi borde vara kvar i huset.

Vi har hyrt in oss i huset i snart 10 år på tredje våningen och vi tycker att vår förening passar in i lokalerna där Uddevalla museum fanns under 100 år innan man flyttade in i nya lokaler och fick namnet Bohusläns museum.

Intill Kungsgatan 30 har funnits Uddevalla Tändsticksfabrik. År 1900 hade man 756 anställda. Sockerbruket låg strax intill och den var den fjärde största i landet på sin tid. På Östergatan låg Schwartzman & Nordström konfektions fabrik med nästen 1000 anställda. Grundens Regnkläder fanns också intill Kungsgatan 30. Vi skall inte glömma bakelitfabriken Alpha i Stickans hus. Utöver dessa har ett flertal tillverkande företag funnits i kvarteren intill gamla Uddevalla museum på Kungsgatan 30. Man riktigt känner i huset att andarna har önskemål att UVIhf bör vara kvar på Kungsgatan 30, detta även om vi flyttar till ”Gula huset” 8gårds- huset).

Nu är det upp till Uddevalla kommun att skrida till verket och ha en Varvs och Industrihistorisk förening kvar på området. På området som skapade så många arbetstillfällen samt där det numera finns ett flertal skolor.

Vår förening gör ett fantastiskt jobb med forskning om industri och affärsverksamhet som kommunen och även skolor sam medborgarna kommer att ha nytta av i framtiden.

Uddevalla Kommun, stäng inte dörrarna på Kungsgatan 30 för oss i UVIhf.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page