top of page

Tvivelaktiga tekniska uttryck

Undertecknad, som är intresserad av språkfrågor, men som även är teknikorienterad, retar sig på användandet av vissa tekniska uttryck.

Ett sådant uttryck som ofta används i TV:s nyhetsprogram, alltid helt utan förklaring, är Webben (närmast spindelnät). Uppenbarligen anser man att alla vet vad det är.

OK, vi får in en massa engelska teknikord i språket, vilket jag efter 45 år i ett tekniskt yrke egentligen inte har några problem att acceptera.

Jag kan dock tänka mig att det finns massor av – framför allt äldre människor – som inte har en susning om vad som menas med webben. Varför man inte istället kan säga Nätet eller Internet, som väl är betydligt mer etablerade uttryck för samma sak fattar jag inte.

Ett annat utryck som jag tycker riktigt illa om är begreppet Hemsida. Att det är en egen “plats” som man disponerar på Internet där man kan publicera vad man nu vill fattar väl alla, men det låter ju som om det rör sig om en enda sida. Vår s.k. hemsida – om jag nu måste använda detta av mig förhatliga uttryck – består ju i själva verket av en mängd sidor. Ja hundratals sidor om man inkluderar sidorna i alla länkade dokument.

Nej, istället för att använda denna misslyckade försvenskning så är det faktiskt i mitt tycke betydligt mer korrekt att använda det engelska uttrycket Website, som ju säger mera vad det är, dvs en plats (eller yta) på Internet.

Uttrycket site (plats/ställe) har man dessutom försvenskat till sajt… Man ser t.o.m. ofta den i mitt tycke bedrövliga engelsk-svenska kombinationen websajt…

Nej nu får jag sluta innan jag blir ilsken på riktigt.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

bottom of page