top of page

Uddevalla Hamnterminal AB


Tisdagskväll 13 september hade Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening bjudit in allmänheten till B-m Hörsal för att få reda på hur hamnen kommer att utvecklas under de närmaste åren.

Det var Dag Paulsson som hade uppdraget att redovisa planerna. Vi fick en bra beskrivning från forntid, nutid och den närmaste framtiden. Vi vet sedan tidigare att hamnverksamheten skall flytta ut till Sörvik och Fröland. Skeppsholmspiren kommer att behållas. Där finns 340 meter kaj samt ett djupgående på 10,7 meter. Hela Skeppsholmspiren är byggd på fast berggrund. Inga kajer som sjunker. Här UnderlLite siffror om hamnen:

Man har 67 fast anställda, 10 km. spårområde, 1800 meter kaj, 8 hamnkranar, 58 truckar inkl. 2 containertruckar, 39.000 m² magasinsyta, 580.000 m² utomhuslager.

Enligt Dag Paulsson ser framtiden ljus ut. Uddevalla hamn jobbar mycket ihop med hamnen i Göteborg.

Vår förening kommer att anordna en guidad vandring i hamnen. Tiden ej bestämt.

Efter hamninformation berättade Jan Dahl, Stefan Brännwik samt Rolf Gadd varför den nya boken om varvet kom till. En bok som går in på djupet när det gäller hur varvet var organiserad och vilka personer som styrde så att man kunde bygga över 220 små och jättestora fartyg. Vissa av varvets fartyg var före sin tid. Efterapning kom kvickt efter att dessa fartyg blev levererade.

Boken är på 500 sidor och är gjord i två delar, del 1 och 2. Den kostar 300 kr. Vi skickar den gärna med posten om ni bor utanför Uddevalla. Portokostnad tillkommer, den är för närvarande är 69 kr.


Kvällens föredragshållarna; Stefan Brännwik, Rolf Gadd, Janne Dahl och Dag Paulsson.

Det var en mycket givande kväll tyckte säkert åhörarna.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comments


bottom of page