top of page

Varvsvinter


Fyra bilder från varvsarkivet med Uddevallavarvet som motiv. Den första är taget år 1960 med treans bädd som motiv och som de flesta bilderna i arkivet är fotograf okänd. Däremot vet vi att kvällsbilden från Brattåsberget är taget av Bo Ljungkvist år 1977 med NANNY under byggnad i Sörviks- dockan. Bilden ingick i en utställning som ABF Fotoklubb gjorde om Uddevallavarvet.

Tredje bilden visar ett gäng ställningsbyggare under en kafferast ”i det fria” Vintrarna var olika snörika precis som nu. Ena vintern, massor med snö och året därpå nästan snöfritt.

Fjärde bilden är taget ute på Sörvik vid fyrans bädd. Arbetarna som värmer sig vid en galt, (en oljefat med draghål i underkant) är maskininsättare eller allmänt kallade filare. Man höll på att montera propeller samt huvudmotor i fartyget och vad gör man när termometern visar minus 15 grader och fingrarna är som vita morotsknippen. Det var inte tillåtet att värma sig vid nämnda galt, dessa skulle användas under sektioner och fartygsskrov för att smälta bort snö och is på plåtarnas (sektionernas) översidor.

Den sista bilden är taget av Walter Müller, även han en filare. Jag som gör blogginlägget var också filare på varvet under 22 år och vet hur “svinkallt” det kunde vara på vintrarna som fartygsbyggare. De sista sex åren hade jag förmånen att vara inomhus det mesta av arbetstiden (reparatör). Vi från föreningen önskar ALLA ETT GOTT NYTT ÅR med lagom av snö och kyla.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi går över till Facebook

Vi får meddela att sedan föreningens Facebook-sida öppnats i maj månad 2020 med dess avsevärt större publika exponering har vi funnit för gott att göra samtliga inlägg där, och således inte här på blo

Comentarios


bottom of page